Başarılı bir mağazacının ( Satış Danışmanı ) bilmesi gerekenler



" Satışta başarı, müşterileri tatmin etme arzu ve niyetidir. "


Başarılı bir satış danışmanı olmak için çok şey bilmemiz gerekir. Bu bilgilere sahip olmamız işimizi kolay yapmamızı ve işimizde başarılı olmamızı sağlar.

Öncelikle bulunduğumuz sektörü tanımalıyız ; Sektörün bulunduğu konum, Sektörün geleceği ve sektörün karşılabileceği riskleri bilmemiz.
Rakiplerimiz çok yakından takip etmeliyiz ;Rakiplerinizin bize göre avantaj ve dezavantajlarını bilmeliyiz.
Sattığımız ürünler hakkında tam bir bilgi sahibi olmalıyız ; Ürünlerin imalat şekilleri,Faydaları,Kullanım şekli, garantisi,diğer benzer ürünlere göre farklılıkları vb. gibi konuları bilmeliyiz. Bu bize satış yaparken veya müşteri itirazlarında başarılı olmamızda kolaylık sağlar.
Fiyatlarımızı ürüne ve rakiplerimize göre iyi kontrol etmeliyiz; Müşterilerimiz itirazlarının büyük çoğunluğu fiyatadır. Bizi rakiplerimizle o konuda kıyaslar. Eğer ürünün piyasa fiyatını bilirsek bu satışta bize yol gösterir.
Satış nasıl yapılır ve satışın incelikleri bilmeliyiz; Satış bir bilimdir. Mutlaka eğitimi alınmalıdır. Daha önceleri alaylı satış elemanları(Vapurlarda,trenlerde satış yapanlar)eğitim almamışlardı. Fakat artık müşterilerde bilinçlendi ve bir ürünü gözü kapalı kimse almıyor. Onu satışa ikna etmek için mutlaka satış tekniklerini iyi bilmek gerekir.
Şirketimizin iş akış sistemini iyi bilmeliyiz; ürün nasıl gelir,sipariş nasıl verilir ve ne kadar zamanda temin edilir,Satış politikası nedir ? vb..,
Şirketin prosüdürlerini çok iyi anlamalı ve uygulamalıyız; İade politikası,Satış politikası,Taksit politikası vb.
İyi bir iletişim bilgisine sahip olmalıyız; Müşteriler,takım arkadaşları, tedarikçi firmalar ile iyi bir iletişim içinde olmalıyız.

Yukarıda saydığımız tüm bilgileri bilmek ve uygulamak gerçekten zor bir iştir. O nedenle öncelikle satış danışmanın "ben işimi seviyorum, bu benim mesleğim ben bu işten para kazanacağım ve kariyerimi bu işte ve bu sektörde yapacağım" demesi gerekir.

Son söz ; Kişinin başarılı bir mağazacı olması için zor olan mesleği yapmaya NİYETLİ olması gerekir. Bu başarıyı getirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi ( Tüm yazılara buradan ulaşabilirsiniz )