Mağazacılık ve Kanunlar - 1 ( Kredi Kartı kimlik sorma )


Kredi kartlarında kimlik sorulması hep sorun olmuştur. Kimlik göstermek yasal bir zorunluluktur. Aslında hem müşteriyi hemde alışveriş yapılan mağazaları koruyan bir uygulama.

Fakat müşterilerimizin çoğu bunu kasiyerlerin kendilerine kimlik sormalarını potansiyel dolandırıcı yerine konduklarını düşünüyorlar. Oysa Kredi kartı kullanımında kimlik sorulması öncelikle Müşteri yararınadır. Bununla kartının çalınma, kaybolma gibi hallerde başkaları tarafından kullanılmasına engel olunur.

Mağazalar açısından da çok önemlidir. Tüketici kanununa göre kredi kartı sahibi slipteki imzanın kendisine ait olmadığını ispat eder ise bütün sorumluluk Mağaza Yönetimine yüklenmektedir. Kimlik sormayan mağaza yapılan harcamayı bankadan alamamakta ve kendi kasasından karşılamaktadır. Bu konu ile ilgili yargıtay kararları bile vardır.

Genel uygulamada mağazalar yinede müşterilerini üzmemek için ufak meblağlarda kimlik sormayıp büyük meblağlarda kimlik sorma yoluna gitmektedirler.

Burda tabiki kasa görevlisinin iletişim becerisi ve beden dilini düzgün kullanması bu sorunu ortadan kaldıracaktır.

Bununla birlikte uygulanmakta olan Şifre girerek alışveriş yapma Üye işyerlerini sorumluluktan kurtarıyor gibi gözüksede bununla ilgili bir yargıtay kararına rastlamadım. Sadece şöyle bir düzenleme gördüm.

Kart çıkaran kuruluşlar ile kart hamilleri arasında imzalanan Kredi Kartı Üyelik Sözleşmesi ve Bankacılık Hizmetleri Sözleşmelerinde “Şifre kullanılmak suretiyle işlem yapılması halinde işlemin kart hamili tarafından yapılmış işlem sayılacağına ve işlem bedellerinin hesaplarına borç kaydedilmesini kabul ettiklerine” dair hükümler yer almakta ve banka defter ve kayıtlarının taraflar arasında kesin delil teşkil edeceğine dair bir delil sözleşmelerine yer verilmiş bulunmaktadır.


Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu

Kart Hamillerinin Yükümlülükleri

MADDE 15 - Kart kullanımından doğan sorumluluk, sözleşme imzalandığı ve kartın zilyetliğine geçtiği veya fizikî varlığı bulunmayan kart numarasının öğrenildiği andan itibaren, kart hamiline aittir.
Kartın imza hanesinin kart hamili tarafından imzalanmış olması zorunludur. Üye işyerinin talep etmesi durumunda kart hamili, kartın kullanımı sırasında kimlik belgesi ibraz etmek zorundadır.

Kartın kontrol ve kabulü

MADDE 17 - Üye işyerleri, kart hamillerinin yapmış oldukları mal ve hizmet alımlarının bedelini banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme taleplerini kabul etmek zorundadır. Bu zorunluluk indirim dönemlerinde de geçerlidir. Üye işyerleri, kart hamilinden kartın kullanılması dolayısıyla komisyon veya benzeri bir isim altında ilave bir ödemede bulunmasını isteyemez. Bu hükme aykırı davranılması halinde, üye işyeri anlaşması yapan kuruluşlar tarafından üye işyeri sözleşmesi feshedilir ve bir yıl süreyle yeni bir sözleşme yapılamaz.
Üye işyerleri, mal ve hizmet bedeli karşılığını banka kartı veya kredi kartı ile ödemek isteyen kişilerin imza gerektiren işlemlerde imza kontrolünü yapmak, kartın tahrifata uğrayıp uğramadığını kontrol etmek ve üye işyeri anlaşması yapan kuruluşlarca kendilerine ulaştırılan bilgiler çerçevesinde kartın geçerliliğini tespit etmekle yükümlü olup, gerekli durumlarda kart üzerinde yer alan bilgilerle kimlik belgesi üzerinde yer alan bilgileri karşılaştırmak üzere geçerli bir kimlik belgesi ibrazını talep etmek ve harcama belgesi üzerindeki bilgilerle kredi kartı üzerindeki bilgileri karşılaştırarak kontrol etmekle yükümlüdür. Bu kontrollerin yapılmamasından doğan zararlardan üye işyerleri sorumludur.

http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/26831.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi ( Tüm yazılara buradan ulaşabilirsiniz )