ACUN ILICALI ve GELECEĞİN İŞ / İNSAN YÖNETİMİNDE YETKİNLİKLER



Acun Ilıcalı ve onun programlarını izlediğimde işim gereği İş ve İnsan Kaynakları Yönetimi açısından yaptıkları hep dikkatimi çeker. Bugün gelmiş olduğu nokta’yı incelediğimizde Acun Ilıcalı’yı  Acun yapan kendi kişisel yetkinliklerinin etkisinin çok büyük olduğunu söyleyebiliriz.

Programlarını izlediğimizde yapmış olduğu davranışların her biri aslında yetkinlikleri hakkında fikir veriyor. Bir yarışmacı sahne arkasında üşüdüm dediğinde, yayında yerinden kalkıp orayı denetlemesi ve çözüm üretmesi onun Proaktif olma, Problem Çözme, Sonuç odaklılık, Vatandaş değeri yaratma vb. yetkinlikleri öne çıkarıyor.

Günümüzde herşeyin değiştiğini kabullenip, yeni bir yönetim tarzı seçmemizin zamanı geldi bence. Çünkü eski İş ve İnsan Yönetim sistemleri çürümüş durumda. Bunu söylerken yanlış anlaşılmasın ben soğuk kurumsal yönetim tarzından bahsediyorum. Artık herkes özel olduğunu görmek istiyor.  

Aklıma Peter Drucker’in bir sözü geldi  " Bir insanın zamanını, adale gücünü, belirli bir noktaya kadar fiziki  varlığını satın alabilirsiniz. Ne var ki, bu insanın coşkusunu, kuruma bağlılığını ve sadakatini satın alamazsınız. Bunları kazanmaya mecbursunuz”

Acun Ilıcalı çalışanına , sıradan vatandaşa ve hemşerilerine yaptığı her davranış sonucu onların Acun Ilıcalı markasına, Kurumlarına bağlılık ve sadakat yaratıyor.

Peki incelediğimizde Acun Ilıcalı’yı  Acun yapan kendi kişisel yetkinlikler nelerdir ?

Temel Yetkinliklerine baktığımızda;

Başarı ve Çaba , Bilgi paylaşımı, Bütünsel Bakış, Çalışan odaklılık, Dürüstlük, İş Ahlakı ve Güvenilirlik, Ekip/Takım çalışması, Gelişime ve Değişime Yatkınlık, Girişimcilik ve Sorumluluk Alma/İnisiyatif Kullanma, Hesap Verebilirlik, Hizmet Yönelimi, İletişim ve İlişki Kurma, İşbirliğine Açıklık, Kalite Odaklılık,  Motivasyonu Yüksek, Muhakeme, Özgünlük, Proaktif Olma, Problem Çözme, Sakinlik/Soğukkanlılık, Sonuç Odaklılık, Sosyal Olma, Sözlü İletişim ve Etki Yaratma, Vatandaş Odaklılık, Veri Toplama

Yönetsel Yetkinlikleri ise;

Analitik Düşünme, Anlaşmazlık Yönetimi, Araştırma Ortamı Yaratma, Belirsizliklerin Yönetimi, Bütünsel Bakış, Çalışanları Yönlendirme ve Motive Etme, Çatışma Yönetimi, Değerler ve Etik, Değişim Yönetimi, Denetleme, Dış İlişkiler, Etkili İletişim ve İkna, Etkili Karar Verme, Etkin Çalışma Ortamı Yaratma, Fikir Üretme/Öneri Geliştirme, Güncel Gelişmelerin Takibi, Hizmet Değeri Yaratma, Hizmete Önem Verme, İletişim Becerileri, İş Birliği Ortamı Yaratma, İş Önceliklendirme, İş Zekası, Kavramsal Düşünme, Koçluk ve Mentorluk, Kontrol, Liderlik, Öğrenme Ortamını Teşvik Etme, Planlama ve Organize Etme, Sağduyu, Sorumluluk Alma, Stratejik Yönetim, Teknoloji Odaklılık, Temsil Yeteneği, Vatandaş Değeri Yaratma, Yenilikçilik, Yetkilendirme, Yönetsel Liderlik, Zaman Yönetimi




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder