Barkod Sistemi ( EAN-13 )

EAN-13 sistemi UPC sisteminden türetilmiş bir barkod sistemidir. UPC sistemi sadece Amerika ve Kanada'da kullanıldığı için uluslararası pazarlarda kullanılmaya müsait değildir.

EAN İngilizce "International Article Numbering Association" kelimelerinin kısaltılmış halidir. EAN 'nin yayınladığı bildirgeye göre 2005 yılından sonra Amerika ve Kanada'da EAN uluslar arası barkod sistemine geçiş yapacaktır. EAN sistemi bakkaliye ürünleri başta olmak üzere perakende satılan ürünlerin numaralandırılmasında kullanılmaktadır. Ayrıca Kitap (ISBN ) ve periyodiklerin (ISSN ) numaralandırılmasında da kullanılmaya başlanmıştır.

EAN-13 sistemi 13 haneden oluşur.



Birinci kısım: veya simge kodunu gösterir. Her ülkenin kendine ait bir kodu vardır. Türkiye'nin kodu 869 dur.

ÜLKE KODU
ÜLKE ADI
ÜLKE KODU
ÜLKE ADI

İkinci kısım: Firma kodunu gösterir. Ülke kodundan sonra gelen 4 hanedir. Bu kod TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ) bünyesinde bulunan Mal Numaralandırma Merkezi'nden alınır.

Üçüncü kısım: Firma kodundan sonra gelen 5 hanedir. Ürünü tanımlayan mamul kodudur.

Dördüncü kısım: En son rakamdır. Kontrol kodudur. Bu kod diğer rakamların hatalı okunmasını engellemek için belli bir formülle hesaplanan kontrol sayısıdır.



Çizgi ve boşlukların anlamı ise; siyah çizgiler 1 sayısını, boşluklar ise 0 sayısını temsil ederler. En ince siyah çizgi bir birim (1) iken, en kalın siyah çizgi dört birime (1111) denk gelir. Aynı şekilde en ince boşluk bir birim iken (0), en kalın boşluk dört birim (0000) demektir. Böylece her rakam farklı kodlanarak çubuklar oluşmaktadır.

2 yorum:

  1. Merhaba ,
    Nihani tüketiciye parekende satış yapmak için baarkod kullanırken EAN - 13 sistemini kullanmak zorunluluk mudur ? Veya hangi durumlarda zorunludur ? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,

    EAN-13 zorunluluğu bulunmuyor, ancak EAN-8 ve EAN-13 yaygın kullanım sebebi barkod okuyucularda bulunan doğruluk hesaplamasıdır. Bu sayede barkod okuyucu okuduğu bilgilerin doğruluğunu onaylayabilir, bunların dışında örneğin CODE-39 tipini kullandığınızda bu doğrulama gerçekleşmez. Bu durumda barkod okuyucu etiketi doğru okumamış ise yanlışla farklı bir ürünü satabilirsiniz.
    Ean - UPC sistemleri için doğruluk hesaplamasını aşağıdaki linkten yapabilirsiniz.

    https://www.makrocell.com/dijit.html

    YanıtlaSil

Blog Arşivi ( Tüm yazılara buradan ulaşabilirsiniz )